Fie ca vorbim de o seara petrecuta alaturi de prieteni sau o ocazie mai
formala, alaturarea vinului in cadrul meniului va fi intotdeauna o decizie
inspirata. Multumita caracterului versatil si a multitudinii de arome,
indiferent de ocazie, meniu sau preferintele personale ale invitatilor, acesta
se va incadra perfect in context si va aduce un plus de rafinament. In ceea ce
priveste particularitatile de servire totusi, cu cat vinul este mai dulce, cu
atat mai mult vor trebui adaptate, pentru a realiza o potrivire de arome
corespunzatoare.
Prin urmare, vom cobori sau urca temperatura in functie de tipul acestuia
si vom opta pentru un meniu mai robust care sa completeze vinurile rosii sau,
dimpotriva, unul usor pentru cele albe. Regiunea Dealu Mare, cunoscuta drept
unul dintre cele mai propice locuri pentru productia de struguri rosii, se
poate mandri atat cu o varietate de soiuri cu potential de a inmagazina
zaharul, cat si cu o clima calduroasa, al carui efect este de cele mai multe
ori culegerea timpurie a recoltelor. Daca si tu doresti sa ai parte de o
experienta gustativa de neuitat, descopera vinurile dulci din crama budureasca,
reprezentanta de seama din arealul Dealu Mare.
Particularitatile vinului dulce
Pentru a realiza o descriere comprehensiva a acestei categorii de vinuri,
este important sa stim unde sa le situam in raport cu celelalte tipuri de
vinuri linistite care exista. Astfel, in functie de cantitatea de zahar, exista
vinuri seci care au 0-4 grame/litru, continuand cu cele demiseci care au 4-12
grame /litru, apoi cele demidulci, cu 12-50 grame/litru, iar cele care au peste
50 gr/litru se inacdreaza in categoria vinurilor dulci.
In timp ce vinurile dulci si licoroase pot avea cantitati semnificativ mai
mari, clasificarea in ceea ce priveste spumantele este diferita dat fiind
regimul diferit de prelucrare al acestora. Bineinteles, in functie de
preferintele consumatorilor din tarile cu traditie in viticultura, aceste
valori pot fi mai mult sau mai putin orientative. Daca ne referim la servirea
in cadrul unei mese, vinul dulce nu se poate lauda cu o mare varietate de
preparate ce ii complimenteaza aroma unica, recomandarea de baza fiind
asocierea lui cu un desert.
Recomandari de vinuri dulci
In ceea ce priveste soiurile de struguri ce se preteaza la obtinerea unui
rezultat cu cantitati substantiale de zahar, putem spune ca variabilele ce
actioneaza in fiecare an asupra recoltelor au un rol la fel de mare ca
trasaturile native ale fructelor. Astfel, cu cat boabele sunt culese mai
tarziu, cu atat mai mari vor fi sansele ca sucul din interior sa inmagazineze
si sa concentreze dulceata caracteristica, rezultand intr-un vin cu un
potential gustativ extraordinar. Daca si tu ai in plan o noua achizitie pe care
sa o adaugi la colectia personala, descopera vinurile dulci din crama
Budureasca si convinge-te de calitatea lor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu