marți, 18 decembrie 2018

De ce avem nevoie de vitamina A


In functie de capacitatea lor de absorbtie in organism, vitaminele sunt clasificate in 2 mari grupe, si anume liposolubile si hidrosolubile. Prima categorie este mult mai numeroasa decat cea de-a doua, fiind formata din majoritatea vitaminelor cu importanta pentru corpul uman. Dintre acestea, vitamina A este un nutrient de baza cu multiple roluri in organism, in special in pastrarea functionarii in parametri normali ai acuitatii vizuale.

Surse benefice pentru organism

Din fericire, alimentele cele mai abundente in vitamina A sunt chiar cele ce pot fi integrate cu usurinta in dieta zilnica, si anume legumele cu frunze verzi, lactatele, galbenusul de ou, precum si fructele si legumele galbene, portocalii sau rosii. Deoarece necesarul zilnic difera in functie de varsta, acesta poate fi suplimentat cu usurinta din alimentatie sau din diverse preparat farmaceutice, avand totusi grija sa nu se depaseasca limita maxima admisa.

Manifestarile deficitului de vitamina A

Datorita rolului sau major in acuitatea vizuala, simptomatologia carentei se va rasfrange la nivelul aparatului oculomotor, prin afectarea vederii nocturne, numita hemeralopie, si afectarea corneei pana la distrugerea acesteia. De asemenea, efectele negative se resimt si la nivelul epiteliului, deseori observandu-se descuamari la nivelul pielii persoanelor ce sufera de carente.

Nu in ultimul rand, efectele cele mai importante si totodata nocive sunt cele la nivelul epiteliului ce tapeteaza organele interne precum uterul, traheea, bronsiile sau ductele pancreatice. La nivel general, importanta vitaminei A este resimtita si la nivelul sistemului imunitar, persoanele deficitare putand prezenta simptome de astenie, scadere in greutate sau imbolnavire frecventa cauzata de virusuri. La nivel global, acest tip de carenta se regaseste preponderent in tarile subdezvoltate din Orientul Mijlociu si Africa, unde accesul la surse de hrana sustenabila inca este precar.

Manifestarile excesului de vitamina A

Desi supradozele de vitamine sunt deopotriva rare si fenomene cu manifestari aproape nesemnificative, prea mult din ce ne face bine poate cauza intr-adevar efecte adverse daca vorbim despre vitaminele liposolubile. Astfel, importanta vitaminei A nu sta doar in sursa ci si in cantitatea asimilata. Printre manifestarile date de un posibil exces se numara hiperlipidemia si hipercalcemia, adenopatiile si demineralizarile osoase, simptome ce sunt suficient de particulare incat sa alarmeze pe oricine, dar care pot fi explicate in contextul unui consum indelungat de vitamina A.

Alte efecte, mai generale, la care trebuie sa avem grija deoarece in evolutia lor pot cauza dezechilibre grave sunt alopecia, varsatura sau pielea uscata. Totusi, chiar si in contextul unei supradoze, este important de stiut ca efectele sunt in cea mai mare masura reversibile odata cu incetarea aportului de vitamine.  De asemenea, manifestarile la femeia insarcinata sunt de o importanta majora, excesul de vitamina A cauzand malformatii congenitale sau chiar avort spontan, acestea fiind cauzate de ingerarea si asimilarea unei cantitati semnificative de derivati sintetici ai retinolului, ce are efect teratogen.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu